Ayurvedische haarkruiden gebruiken - alsjehaarmaargoedzit

Hoe gebruik je ayurvedische kruiden voor haar?

Als het nog niet helemaal duidelijk is hoe je juist ayurvedische kruiden gebruikt om je haar mee te wassen dan is deze post misschien wel handig.

 In het begin kan het een beetje sukkelen zijn, maar eens je het onder de knie hebt is het écht wel heel makkelijk! Aan alles moet je even wennen, en dat is met deze overschakeling van shampoo naar natuurlijke kruiden om je haar mee te wassen niet anders. 

Wat ik zelf echt heel fijn vind is dat je haast verplicht wordt om even een rustmomentje in te lassen, even 'Me Time' dus. Zo deden de vrouwen in India het vroeger ook, samen in de rivier met een heel wasritueel erop en eraan. Nu doen we het gewoon in onze eigen badkamer :)

 

 

 

1. neem een kommetje, een eetlepel en het zakje Als Je Haar Maar Goed Zit kruiden

 

 

 

2. Schep 2 tot 5 eetlepels in het kommetje. De hoeveelheid hangt af van de lengte en dikte van jouw haar. Als je kort / dun haar hebt, heb je veel minder nodig. Voel zelf een beetje aan of je meer of minder nodig hebt. Na het een aantal keer te gebruiken weet je echt wat je nodig hebt.

 

TIP:  

-heeft je haar meer hydratatie nodig of is je haar kapot? Probeer een van deze tips eens uit:

-> voeg een theelepel Provitamin B5, honing en/of gehydrolyseerde proteïne (tarwe, rijst of zijde proteïne, online te koop op het www ) toe aan het masker. 

-> voeg 3 tot 4 druppels goede olie toe. Neem een voedende olie die geschikt is voor haar zoals ayurvedische haarolie, Jojoba olie, hibiscus olie,..)

->Meng de kruiden met afgekoelde thee of rozenwater ipv gewoon water tot je een gladde pasta krijgt. Thee geeft meer hydratatie aan jouw haar dan gewoon water. Sommige thee soorten zijn extra goed voor je haar zoals bv Hibiscus, rozemarijn, brandnetel, kamille, heermoes thee.

 

 

3. Meng de kruiden goed tot een smeuïge pasta die niet te lopend is. Doe er eerst een heel klein beetje water bij en voeg geleidelijk meer toe als dat nodig is.

 

 

4. Het is de bedoeling dat je de kruidenpasta makkelijk in je haren kan smeren, en dat het niet van je gezicht druipt (prikt in de ogen, probeer dit te vermijden)

Breng de ayurvedische kruiden 'shampoo' aan op nat / vochtig haar. 

 

 

5. Laat 5-30 min intrekken op vochtig tot nat haar, hoe langer hoe beter voor haar en hoofdhuid. Ik blijf zelf gewoon heel lang in bad zitten, maar dat is geheel vrij natuurlijk :) Je kan het ook aanbrengen in de douche of in bad of zelfs buiten in de zomer! Doe je haar in een dotje of zet een badkapje op of draai er een handdoek rond die vuil mag worden en laat het goed intrekken. 

 

TIP: heb je weinig tijd of gewoon geen zin om te wachten? 

-> Doe enkele lepels van de ayurvedische kruiden in een vaasje. Hou het vaasje met de kruiden onder de douchekop (met genoeg druk erop). Je zal zien dat er natuurlijk schuim op komt! Dit komt door Reetha aka wasnoten die in de mengeling zit welke saponinen (natuurlijke zeepstoffen) bevat. In the 'original mix' zit meer reetha, dus meer schuim.

Giet dit mengsel over je haren en wrijf het erin. Laat telkens wat kruidenwater over in het vaasje en vul het vaasje opnieuw met water, je zal zien dat je verschillende keren kan bijvullen en dat er toch nog extra schuim tevoorschijn komt. Spoel je haren hiermee tot het op is. Nadien goed uitspoelen met water. 

 

 

-> een andere optie: doe enkele lepels Als je haar maar goed zit kruiden in een blender. Giet hier lauw / warm water bij (2 a 3 glazen). Zet de blender even aan. Je krijgt natuurlijk schuim met kruidenwater. Spoel hiermee je haren, wrijf het goed in en spoel goed uit. 

Je haar is zeker ook proper en je kan vrolijk de deur uit! Het verschil is wel dat je haar sneller weer vet zal worden, en de kruiden minder hun goede werking kunnen uitoefenen op je haar & hoofdhuid. Toch is het een ideale oplossing voor tussendoor!

 

 

6. Spoel het mengsel grondig uit! Laat je haar drogen aan de lucht. Probeer het gebruik van een haardroger zoveel mogelijk te vermijden. Dit is echt niet goed voor je haar.

 

 

TIP: gebruik bio appelciderazijn gemengd met water als natuurlijke conditioner. Het is op zich niet nodig als je ayurvedische kruiden gebruikt maar voor wie toch wat extra wil kan je dit zeker eens proberen. Appelciderazijn sluit de haarschubben weer, het heeft daardoor dus dezelfde functie als een conditioner.

TIP: Voor extra hydratatie na het wassen kan je zelfgemaakte lijnzaadgel of aloë vera gel maken (check youtube of mijn volgende blog post) en dit aanbrengen op je nog natte haren. Je kan dit er gewoon in laten. Dit is het allerbeste middel om extra vocht in je haar te brengen. Vooral voor krullen is het Ge-ni-aal omdat het de krullen extra definiërt. Het potje gel blijft wel zeker 2 weken goed in de koelkast. Je haar kan een beetje 'crispy' aanvoelen eenmaal droog, don't worry, je kan dit er voorzichtig uitwrijven. 

 

 

Subscribe to our newsletter

Promotions, new products and sales. Directly to your inbox.