Alsjehaarmaargoedzit | Mijn verhaal

Het verhaal achter Alsjehaarmaargoedzit

Enkele jaren geleden in een ayurvedische retreat in Pune, India in het Kaivalyadhama Yoga Institute & Research Center werd ons shampoo ontzegd. Tijdens de Panchakarma therapy werd je ingesmeerd met olie en medicinale ghee om het lichaam te zuiveren. We kregen vanaf dag 1 de instructie dat shampoo verboden was. Dit was de eerste keer dat ik er bij stilstond dat shampoo het natuurlijke reinigingsproces kan verstoren.

 

No poo shampoo

 

Toen ik na enkele maanden terugkwam uit India sprak een vriendin mij aan over ‘No poo’ en hoe geweldig dit was voor haar haar.  Gelijktijdig kwam het boek ‘WomanCode: Perfect Your Cycle, Amplify Your Fertility, Supercharge Your Sex Drive, and Become a Power Source van Alisa Vitti op mijn pad, waarin ze een heel hoofdstuk wijdt aan hoe schadelijk bepaalde stoffen in cosmetica & shampoo zijn. Deze stoffen bleken ook gewoon in zo goed als elke shampoo te zitten. Meteen bestelde ik een heleboel ayurvedische kruiden uit India en begon aan mijn experiment. Vanaf de 1e try out had ik een EUREKA moment. Hoe is dit mogelijk? 

 

Ayurvedische kruiden zijn goed voor je haar  

 

Wij zijn letterlijk gebrainwasht door een industrie. Shampoo is een vrij recente uitvinding en er werd in het begin aangeraden om het maar eens om de 6 weken te gebruiken. En dit terwijl de ayurvedische kruiden al minstens 3000 jaar gebruikt werden en een ongelofelijke werking hebben. Als snel veroverde shampoo de wereld, en kwamen we wereldwijd in een vicieuze cirkel terecht die slecht is voor onze gezondheid, ons haar én het milieu. Het verstoort namelijk de hormonale balans, veroorzaakt haaruitval, vroegtijdige vergrijzing en zet je in een proces waar je telkens je haar meer en meer moet wassen. We raakten verslaafd aan het schuim, en het gevoel dat we dit nodig hebben om fris & proper te zijn. Shampoo is zo’n sterke reiniger dat het teveel wegneemt. Je hoofdhuid gaat als tegenreactie nog meer olie produceren, of net uitdrogen. Met allerlei haarproblemen van dien.

 

Een tijd later vertrok ik weer naar India, en deze keer met een grote missie. Ik maakte net voor vertrek een ‘als je haar maar goed zit’ instagram pagina aan en na een maand was de eerste lading uitverkocht. Daarbovenop kreeg ik ongelofelijke reacties en persoonlijke berichten. Een zeer goede vriendin van me had last van haaruitval en na een maand was ze er gewoon vanaf. Vanaf toen wou ik mensen hetzelfde Eureka gevoel kunnen geven dat ik zelf ooit had.

 

Ayurvedische haarkruiden zelf getest

 

Begin 2021 trok ik tijdens corona doorheen India op zoek naar de juiste kruiden en producenten. En dat bleek al snel niet zo simpel te zijn. Tijdens dit jaar heb ik zoveel geleerd. Ik kwam ook tot de constatatie door alle ayurvedische kruiden voor haar zelf uit te testen dat er wel degelijk een verschil is in kwaliteit. Maanden lang heb ik gezocht en bleef ik kruiden uitproberen om tot dé perfecte verhouding te komen. Onderweg besloot ik om voor de ayurvedische ‘no poo’ kruiden ook een geschikte verpakking te maken. Na lang zoeken vond ik de juiste mensen met een handgemaakt papier fabriekje. Elke verpakking is gemaakt van handgemaakt gerecycleerd katoenen papier, waarop eenmaal droog wordt gezeefdrukt. 

 

Eco haarproduct ter vervanging van shampoo

 

ALSJEHAARMAARGOEDZIT is ontstaan op een heel organische manier. Door het enthousiasme van vrienden en mensen die de kruiden voor hun haar begonnen te gebruiken in plaats van shampoo. Ze wilden hun eigen eureka moment delen met anderen en dit maakte me heel duidelijk dat het een moment is van verandering. Er is nood aan ecologische producten ter vervanging van shampoo, en dit is de meest pure, natuurlijke optie. Back to Basics met kruiden, een natuurlijk alternatief dat je haar terugbrengt naar zijn oorspronkelijke staat.

 

 

Subscribe to our newsletter

Promotions, new products and sales. Directly to your inbox.